Donnerstag, 23. August 2012

PRAJITURA "TWIX"



Rasfoind online cartea mea de bucate,am observat ca nici macar nu am postat aceasta reteta de prajitura super-mega-delicioasa.Pozele sunt foarte vechi,dar cand o voi reface va promit ca actualizez si pozele.
In cartea de bucate de unde am reteta,prajitura apare cu numele de "Millionärsschnitten"(feliile milionarilor,sau asa ceva,in traducere).Din cauza ca seamana la gust foarte tare cu batoanele "Twix",mi-am permis sa-i schimb numele.
Eu am modificat cantitatile pentru ca nu aveam tava micuta(23 cm) cum scria in carte.O sa scriu cantitatile folosite de mine(pt tava cu laturile de cca 35cm/30 cm).
PENTRU ALUAT:-190 g unt,taiat bucatele(eu am avut Irische Butter)
-290 g faina
-75 g zahar brun
PENTRU CREMA SI GLAZURA:-75 g unt
-75 g zahar brun
-600 g lapte condensat

-200 g ciocolata (pentru glazura)

Se pune faina(cernuta) intr-un vas(eu am facut la robot totul),se adauga untul taiat bucatele si se framanta putin cu mana pana se marunteste putin untul.Adaugam si zaharul brun si framantam pana obtinem un aluat "neted".
Se intinde aluatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.Se fac gaurele cu o furculita si se da la cuptor(incalzit dinainte la 190°C ) pentru aproximativ 20 minute,sau pana are culoarea aurie.
In timp ce foaia de aluat este in cuptor pregatim crema din unt,zaharul brun si laptele condensat.Le punem toate intr-o oala la fiert,la foc mediu.Cand incep sa clocoteasca le mai lasam la foc molcut pana compozitia incepe sa se ingroase(dar totusi sa curga).In carte scrie ca se mai lasa pe foc 5 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca,la mine a durat mai mult,poate si din cauza ca am avut cantitate mai mare decat scria in reteta.
Foaia se lasa sa se raceasca putin in tava,apoi punem crema imediat luata de pe foc,pentru ca altfel se intareste si nu se mai poate intinde.Eu abia am intins-o la margini ca se intarise putin.Se lasa sa se raceasca crema bine de tot,apoi se pune ciocolata topita deasupra sau altfel de glazura,ce doriti.
Noua ne-a placut tare mult.Crema de caramel e delicoasa si o sa o mai fac pentru alte prajituri.
Eu am pus deasupra o glazura facuta rapid(de fapt am inceput sa fac o crema ganache pentru tort,si de acolo am luat si pentru glazura) pentru ca ciocolata a facut figuri la topit.







OBSERVATII:
-nu va speriati daca aluatul se lipeste putin de maini cand il intindeti in tava;
-eu am folosit o minirola pentru intins aluat,pe care am bagat-o tot timpul in faina;
-daca aveti forma detasabila,dreptunghiulara/patrata(in functie si de tava folosita la copt)folositi-o pentru montat prajitura,ca sa nu va chinuiti sa scoateti bucatile de pe margini intregi din tava,cum am patit eu.Puneti foaia coapta in forma si puneti acolo crema si glazura!!!
-chiar daca va vine sa puneti putin lichid,sau un ou,sau faina in plus,NU o faceti.Aluatul iese perfect asa(dupa ce e copt) chiar daca pare suspect cand e crud.


Kommentare:

  1. Woa, imi ploua in gura! Ce fel arata!!!! Cred ca o s-o fac weekendul asta sau chiar mai repede. Doar ca nu mai am in casa zahar brun. Cu zahar alb, normal, nu merge?

    Alexandra

    AntwortenLöschen
  2. Nu am incercat cu zahar normal,dar banuiesc ca merge,de ce nu?
    In orice caz,daca o faci,sa dai de stire.
    O zi frumoasa,

    Diana.

    AntwortenLöschen
  3. Multumesc,Adina!Stai pe-aproape caci in curand vin cu ceva pe aceeasi tematica :)

    AntwortenLöschen